בלוג

פציעות גלישה נפוצות והדרך להימנע מהן


אין דבר מתסכל יותר מכאב שמתחיל אחרי סשן גלישה מושלם. אבל עם קצת מודעות והכנה מוקדמת, אפשר להפחית את הסיכון לפציעות ולשמור על הגוף שלנו חזק ובריא לאורך שנים. דיברנו עם מומחים שיסבירו איך לזהות את הפגיעות הנפוצות ביותר בגלישה ואיך להתמודד איתן בצורה הטובה ביותר.
אז למה הפציעות רק מתרבות?
לפי קווין דין, פיזיותרפיסט בנבחרת ארה”ב בגלישה: ”גלישה היא ספורט שמכניס את הגוף לטווחי תנועה קיצוניים ומהירים מאוד. בשנים האחרונות יש עלייה במספר הפציעות, כי יותר גולשים מתאמנים בחדרי כושר, אך שוכחים לשמור על גמישות. 


כואב לכם בכתפיים ובצוואר? 
לא מפתיע. רוב הזמן במים אנחנו מבלים בחתירה, והפעולה הזאת יוצרת עומס רב על הכתפיים והגב העליון.
״כמעט לכל גולש יש חולשה בשרירים החיצוניים של הכתפיים״, מסביר פדרו סיישאס, פרופסור לפיזיותרפיה מפורטוגל. ”כדי למנוע כאב ואי-נוחות, חשוב לתרגל תרגילים שמחזקים ומאריכים את השרירים הקדמיים.”
תרגיל מומלץ לכתפיים: מתיחה של היד על קיר, דלת, עץ.  
כך היד פונה אחורה, האגן קרוב יחסית לקיר, מרפק מעט מכופף – גלגלו את הכתף אחורה ולמטה
שימו לב שהאגן מעל העקבים הכתפיים מעל האגן ושהראש לא בורח קדימה.

ומה לגבי הירכיים?
״עמידת הגלישה מכניסה את מפרק הירך לטווחים מאתגרים במיוחד, בעיקר ברגל האחורית״ מסביר דין. גולשים שמשתמשים בכוח רב מהרגל האחורית נמצאים בסיכון גבוה לשחיקה ופציעות במפרק.
טיפ למניעת עומס: שינוי קטן בזווית הרגל על הפד יכול להוריד משמעותית את העומס על המפרק. סובבו את האצבעות פנימה והעקבים החוצה בכ-5 מעלות. זה עשוי להרגיש מוזר בהתחלה, אבל הגוף שלכם יודה לכם.

 

ומה לגבי הצוואר? שלבו אצבעות כפות ידיים בעמידה או ישיבה, הפכו את כפות הידיים ושלחו אותם קדימה תוך דחיפת השכמות אחורה ועיגול הגף העליון
תכניסו סנטר לחזה ואז שלחו את הידיים למעלה האריכו את צידי הגוף, שימו לב שהצלעות לא בורחות והישבן לא יוצא – מבט יכול לעלות לכפות הידיים – זרועות מנסות ללכת מאחורי כף האוזנייםתרגיל נוסף שתוכלו לבצע פתיחת חזה, שחרור הגב העליון והצוואר :
אפשר להיעזר בספסל, משענת של כיסא או בול עץ )תהיו יצירתיים(
תתחילו מלהניח את הכתפיים, תלחצו את כפות הרגליים לרצפה התחילו להרים את האגן והתגלגלו אחורה עד שמרכז השכמה על המשענת
חבקו מרפקים נגדיים או האריכו ידיים מעבר לראש אם תרצו מתיחה יותר אינטנסיבית
*אם הצוואר רגיש אפשר להחזיק אותו. 

הגב התחתון שלכם מציק?
לא פלא, במהלך החתירה הגב נמצא בקשת הפוכה לעומת המנח הרגיל שלו, וזה יוצר מתח רב.
״המפתח הוא חיזוק שרירי הליבה״ מסביר פדרו. ״ליבה חזקה מאפשרת לגוף לספוג את העומסים שנוצרים בגלישה ומקטינה את הלחץ על הגב התחתון״. 
תרגילים פשוטים לחיזוק הליבה: כפיפות בטן סטנדרטיות, כפיפות בטן עם פיתול, ותנוחת פלאנק לסטים של דקה.

ומה עם הקרסוליים?
״רוב הפציעות בקרסול נובעות מחולשה או טווח תנועה מוגבל״, מסביר פדרו. כדי לשמור על הקרסול יציב וחזק, בדקו אם אתם יכולים לכופף את הברך קדימה עד שהיא נוגעת בקיר בלי להרים את העקב. אם לא, הגיע הזמן לעבוד על הגמישות שם.
חיזוק הקרסול והארכת גיד אכילס ומתיחה לגב התחתון: כפות הרגליים ביחד, כופפו את הברכיים ונסו להוריד את הישבנים למטה – אם העקבים עולים אפשר לגלגל שמיכה או מזרון. 

לסיכום, 
גלישה היא ספורט תובעני, אבל עם תחזוקה נכונה של הגוף אפשר להמשיך ליהנות ממנו לאורך זמן. תרגילי גמישות וחיזוק לא חייבים להיות מורכבים או תובעניים. חשוב להתחיל בקטן ולהתמיד. 
מומלץ לבצע תרגילי גמישות 3 פעמים בשבוע, לצד אימוני כוח פעמיים בשבוע. 
מומלץ לשלב יוגה או פילאטיס לחיזוק ושמירה על גמישות וטווחי התנועה של השרירים. 
בנוסף, התאמת הגלשן לסגנון הגלישה ולמבנה הגוף שלכם יכולה להפחית עומסים מיותרים ולשפר את הביצועים.
 
הגוף שלכם הוא כלי הגלישה הכי חשוב – שמרו עליו כמו שצריך ותגלשו כמו אלופים!

כתיבת תגובה